Ajelehtimisesta

Huomasin aamulla nukkuneeni keskeytyksettä. Tästä voimaantuneena päätän, että tänään en ainoastaan ajelehdi hetkestä toiseen, en keskity liikaa niistämiseen ja yskään, vaan myös suoritan x-määrän asioita epämääräiseltä, päässä pyörivältä listaltani. Ei, en bujoile, enkä kirjoita monia asioita mihinkään ylös. Tietyt jutut muistuttavat joka tapauksessa olemassaolostaan silmiin sattuessaan ja osa leijuu ilmassa melkein käsin kosketeltavina. Ei niitä niin paljoa ole, etten muistaisi ilman lappuja. Osaan joka tapauksessa ajelehtia sujuvasti niiden ohi, jos ei ole sopivaa fiilistä tai kuntoa. Kun ei ole kunnolla pakko, ”pitäisi” tarkoittaa usein tämän päivän sijaan joskus tulevaisuudessa. Ensi viikolla, ensi kuussa.

Ilman lapsia, lemmikkieläimiä, puutarhaa tms. säännöllisiä toimenpiteitä ja jatkuvaa huolehtimista vaativaa voi helposti ajelehtia, jos ei satu olemaan suuoritusfiilis. Ehdin toki ajelehtia jo Suomessakin mielin määrin, joten se ei varsinaisesti liity tähän elämäntilanteeseen. Minusta se onkin enemmän kyky ja elämänasenne, valinta leppoisammasta elämästä kuin pelkästään negatiivisesti nähtävää saamattomuutta. Vähemmän pakkoa, enemmän tilaa ajatella ja olla. Kyllähän monet halut ja positiiviset valinnat pitävät valitettavasti sisällään myös ajoittaisia negatiivisia puolia ja hetkiä, vievät aikaa joltain muulta. Miltä muulta? Siltä, mihin niinä hetkinä kaipaisi.

Minulla on usein sitä, mitä muut ruuhkavuosissaan kaipaavat: aikaa ja rauhaa. Minä pyrin ottamaan sitä tarkoituksella ja otankin usein ihan automaattisesti. Minun pitää saada ajelehtia, jotta selviän ja elämä tuntuu hyvältä. Samalla ajattelen usein niitä kaikkia muita, joiden elämä koostuu asioista, joista minulla ei ole mitään käsitystä. Miten he heräävät, käyttävät päivänsä ja käyvät illalla nukkumaan. Erilaista arkea. Jollain ehkä ihanasti juuri loma, erilaista olemista kaukana arjesta ja normaalista ympäristöstä. Toisella raskasta. Ehkä tänään on päivä, jonka voisi vaihtaa pois. Ja sinulla sinunlaisesi, enkä tiedä siitäkään paljon mitään.

Ajelehdin blogeihin, joiden kautta olen viime aikoina ihastellut ihan vieraiden ihmisten elämiä. Luen selviytymistarinoista, muutoksista, ihan tavallisesta olosta ja kaikenlaisista pohdinnoista. Monella tapaa samaa kuin täälläkin, mutta samalla täysin erilaista. Ihmisyyttä. Samankaltaisuutta. Pieninä yksityiskohtina olemista miljoonien muiden keskellä.

Mutta ketä kiinnostaa toisen elämä? Ketä kiinnostaa esimerkiksi minun ihana syyslomani Ranskassa, kun aurinko paistoi ja ihmiset nauttivat jokiveneen kyydissä vehreistä maisemista ja kauniista pikkukylästä? Ketä kiinnostaa muistella, miten minä ajelehdin ihanista paikoista toiseen ja olin jälleen yhden ihanan viikon poissa tästä eri tavalla ihanasta tavallisesta, kun se oli silloin, enkä jaksa esitellä niitä kaikkia paikkoja kuvina tai sanoina. Tai jaksaisinko kertoa tulevistakaan irtiotoista. Mitä kerrottavaa on ihmisellä, jolla ei ole edes niitä lapsia, sisustusprojekteja, harrastuksia tai varsinaisia murheita? Kaikkia niitä asioita, joista monet etsivät vertaiskokemuksia tai jotka tarjoavat huolettoman hetken tai paikan haaveilla.

Ajatuksia ainakin. Ja ajelehtimista.

 

ajelehtimisesta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s