Kotikulmista

Olen ollut yllättäen kiinni ajankohtaisissa aiheissa! Toissapäivänä (harrastin ja) pohdin Maaret Kallion lailla luksusnarinaa ennen kuin tiesin koko termiä ja eilen mietin iltapäivällä asioita hoitaessani eurooppalaista kaupunkulttuuria, kuten Helsingin pormestari Vapaavuori Hesarin haastattelussa. Ei tosin ollut ensimmäinen kerta, kun tunsin iloa kotikulmiemme monipuolisista palveluista ja pikkuliikkeistä, sillä ne ovat vaikuttaneet viihtyvyyteen todella paljon, helpottaneet arkea ja mahdollistaneet toimivan autottoman elämän.

Kun saa hoidettua suurimman osan asioista 10 minuutin kävelymatkan päässä ja puolen tunnin kävelymatkan sisällä valikoimaa on jo mielin määrin, voi todellakin sanoa elävänsä keskellä eurooppalaista kaupunkikulttuuria. Emmekä me edes asu kantakaupungissa, vaan suomalaisella mittapuulla jossain osastolla Taka-Töölö, joka on aika paljon hiljaisempi kuin Helsingin keskusta.

Toki Brysselissäkin on hiljaisia asuinalueita ja palvelut keskittyvät ryppäisiin, mutta onneksemme satuimme valitsemaan kotikulmiksimme eläväiset Meroden ja Georges Henrin, joista löytyy pikkuputiikkeja joka lähtöön. Luonnollisesti läheltä löytyvät omat liikkeensä leipomotuotteille, lihalle, juustolle, kalalle, suklaalle, teelle ja kahville. Suklaaliikkeitä on belgialaiseen tyyliin jopa useita, koska joka merkillä on toki omansa. Lisäksi kahviloita, ravintoloita ja olutpaikkoja on monenlaisia, etkä tietenkään jää ilman kukkia, huonekaluja, suutarinpalveluita, vaatteita, kosmetiikkaa, apteekin tuotteita tai paljon muutakaan. Joudut tosin käymään asioita hoitaessasi aika monessa paikassa, mutta siinä on tunnelmansa.

Ilman kovin sujuvaa yhteistä kieltä saan myös ostettua mm. kreikkalaista noutoruokaa ja sunnuntaisin grillattua (luomu!)kanaa paikalliseen tyyliin kiertävästä grilliautosta. Perjantai-iltaisin lähistöllä on lisäksi eläväinen tori, jossa olimme erityisesti alkuaikoina vakioasiakkaita useammassa kojussa. Tulee yllättävän kotoisa olo, kun myyjät ovat aina samoja ja muistavat, mitä minä yleensä ostan. Toki myös Deltsussa (Delhaize eli paikallinen K-ketju) on samoja ihmisiä kassoilla vuodesta toiseen, mutta ei se nyt ole ihan sama. Ja vielä kotoisampi olo tulee, kun ympärillä on elämää ja mahdollisuus hoitaa asiansa helposti. Olenkin tajunnut entistä vahvemmin olevani kaupunki-ihminen, joka tykkää lomailla pienemmissä paikoissa tai maaseudulla. Minun onneni koostuu siis kotikulmista, joilla on palveluita eikä ole tarvetta autolle.

Helsingissähän meistä tuli ajan myötä keski-ikäisiä lähiöasukkaita, jotka kävivät autolla kerran viikossa kauppakeskuksessa hoitamassa kaikki asiat. Ja lähipalveluista vastasi Alepa. Täytyy myöntää, että ei ole erityisesti ikävä. Toisaalta kokonaisuus oli arjessa toimiva, ja asunnon sijainti palveli molempien työmatkoja sekä ulkoiluharrastuksia hyvin. Keskustaan pääsi bussilla ihan kätevästi, mutta siellä olisi ollut hankala asua. Ymmärrän myös, että Suomen sääolosuhteissa kauppakeskukset houkuttelevat helposti eikä pikkuputiikkeihin riitä asiakkaita kulttuurin muututtua liikaa.

Pitkät aukiolot ovat tietysti yrittäjille hankalia, mutta Belgiassa ongelmaa helpottaa systeemi, jossa kaupat ovat pääsääntöisesti kiinni sunnuntaisin ja usein pikkukaupat myös maanantaisin. Eivätkä kaupat todellakaan ole auki yhdeksään illalla! Näihin eroihin olikin alussa tottumista, mutta yllättävän hyvin olen sujahtanut mukaan belgialaiseen rytmiin. Tämä on uusi normaali.

Koska asumisemme Brysselissä on määräaikaista, koen toisinaan pientä haikeutta ja ahdistusta Suomeen paluusta, vaikka siihen on vielä pitkä aika. Miltä vanhat kotikulmat tuntuvat näiden kotikulmien jälkeen? Ja millaiseksi Suomi on ehtinyt siihen mennessä muuttua? Yhdeksi isoksi kauppakeskukseksi?

 

kotikulmista

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s