Kodista

Olen ihminen, joka tykkää olla kotona. Kotihiiri. Kodin pitää myös olla myös mieluisa, koska siellä todellakin ollaan. Tarkemmin ajateltuna olen kuitenkin aikuiselämän aikana löytänyt kotifiiliksen aika vaatimattomistakin olosuhteista. Jokaisessa pienessäkin kopperossa on ollut oma viehätyksensä ja minulle tärkeää tunnelmaa, vaikka ratkaisut ovat olleet monta kertaa melkoisia kompromisseja. Neliöistä nimittäin jouduttiin nuorina helsinkiläisinä usein tinkimään. Nyt tilaa on onneksi jo reilusti, eikä valittamisen aihetta ole muutenkaan. Parveke ehkä voisi olla, kun sitä pystyisi hyödyntämään Belgian keleillä huomattavasti pidempään kuin Suomessa, mutta sen takia ei kannata vaivautua. Helpompaa on viettää aikaa ulkona muilla tavoilla.

Ulkoillessa ja reissuissa bongailen mielelläni kivan näköisiä koteja. Mietin myös, millaista kyseisessä paikassa asuminen mahtaisi olla. Melkein näen itseni istumassa kivalla terassilla, puutarhatöissä vehreällä pihalla tai ruokkimassa kanoja. Yritän kuvitella, millaista olisi asua maaseudulla, ihan eri maassa tai ihan vaan omakotitalossa kerrostalon sijaan. Ja varmasti löytäisin niistäkin paikoista kodin. Eläisin toisenlaista elämää. Olisin esimerkiksi kotihiirenä vaaleanpunaisessa talossa Alsacen viiniviljelmien keskellä. Vai olisinko, osaisinko sittenkään?

Kun mietin muutama päivä sitten nykyisiä kotikulmia, täällä viihtymistä ja Suomessa odottavaa kotiamme, jäin pohtimaan kodin merkitystä. Ajattelin niitä, jotka asuvat suurimman osan elämästään samassa talossa. Tai pikemminkin yritin ajatella, miltä se tuntuu, kun minä en näköjään päätynyt elämään sellaista elämää. Miltä tuntuu, kun on kiinnittynyt vahvasti tiettyyn paikkaan ja taloon? Kun on vuosikymmenien ajan elänyt samojen seinien ympäröimänä, vaihtanut vain välillä tapetin väriä ja kaakelointeja. Kun pihalla puut ovat kasvaneet ja pensaita on siirrelty. Lapset muuttaneet pois, ja lopulta ehkä joudut itsekin muuttamaan viimeisiksi vuosiksi muualle. Miten osaa päästää irti, kun on ollut niin kauan aikaa paikallaan?

Näissä aatoksissa kävin katsomassa välittäjän ottamia kuvia mummoni talosta, jota myydään parhaillaan. Tunnistan toki paikan, mutta ei se kuitenkaan ole tyhjänä ja hieman remontoituna sama paikka. Ei se näytä yhtään mummolalta. Eikä mummokaan asunut siellä enää moneen vuoteen, joten viimeisimmiksi jääneet muistot mummosta liittyvät aivan toiseen paikkaan, viimeisien vuosien kotiin. Hän kävi niiden vuosien aikana vanhassa kodissaan kylässä, mutta miltäköhän se mahtoi tuntua ihan oikeasti. Vaikutti kuitenkin, että hän oli osannut irrottautua ja vieraili siellä vähän kuin aikuinen lapsi lapsuuden kodissaan, jos sellainen on vielä olemassa. Jotain tuttua, mutta muiden koti.

Toisille lapsuuden koti taitaa pysyä aina jollain tavalla omana kotina. Sinne mennään kuin kotiin eikä vain kylään. Olen aiemmin nähnyt, miten mummoloihinkin voidaan kiintyä niin paljon, että luopuminen on vaikeaa. Haluttaisiin mieluummin säilyttää paikka museona ja omien muistojen näyttämönä kuin päästää sinne uusia ihmisiä ja uuttaa elämää. Se tuntuu minusta jännältä. Minusta koti tarvitsee ihmiset. Ihmiset tekevät kodin.

Paikat voivat tietysti olla rakkaita ja ihania. Upealla paikalla oleva itselle tärkeiden ihmisten rakentama rakennus voi olla niin itsestään selvä osa oma elämää, että muutosten ajatteleminenkin on vaikeaa. Eikä paikan tai rakennuksen edes tarvitse olla kovin kummoinen, sillä kauniit muistot antavat niille oman lisäarvonsa. Monelle ulkosuomalaiselle tietty mökki maisemineen voi esimerkiksi olla tärkeä tukikohta Suomessa, jota voisi olla vaikea korvata jollakin muulla. Halutaan palata samaa kuin aina ennenkin, jatkaa siitä, mihin edellisellä kerralla jäätiin. Ehkä. Mistä minä tiedän, kun en koe niin. Luulenpahan vain.

Itse en edes koe outona sitä, että meidän Suomen kodissamme asuu muita ihmisiä sillä aikaa, kun me olemme poissa. Sehän on vain tyhjä asunto. Omalla tavallaan se tuntuu edelleen vahvasti kodilta, paikalta jonne voisi palata. Siellä voisi melkein jatkaa eloa kuin konsanaan pienen mainostauon jälkeen. Mutta toisaalta houkuttelisi päästää irti. Etsiä vielä joku uusi koti, ehkä useampikin eri koti loppuelämän aikana. Välttää ripustautumista tiettyihin seiniin ja mielikuviin kodista tai liian tuttuihin ja turvallisiin ratkaisuihin, sillä se antaisi mahdollisuuden jälleen uusille kokemuksille. Mutta näitä ehtii onneksi vielä miettiä kotihiirenä nykyisessä kodissa. Vielä ei ole aika päästää irti.

 

kodista

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s