Muutoksesta

Toisilla elämä muuttuu luonnostaan, jos syntyy lapsi ja myöhemmin ehkä lisää sekä monella tapaa myös sen jälkeen lasten kasvaessa. Ensin eletään vauvavaihetta ja ihmetellään vanhempana oloa, sitten siirrytään taaperoaikaan ja kaikkeen sen jälkeiseen, ehkä useamman lapsen ruuhkavuosiin. Vanhempana oloa toki saatetaan ihmetellä jatkossakin, sillä se muuttuu myös.

Mutta miten syntyvät vapaaehtoisesti lapsettoman elämänmuutokset? Ne syntyvät päätöksistä. Ilman päätöksiä saatat nimittäin huomaamattasi jatkaa samalla kaavalla viikosta toiseen, vuosi vuoden jälkeen, jos työt pysyvät samoina eikä mitään muutakaan ihmeellisempää tai yllättävää tapahdu. Sinä et siirry automaattisesti ämpäreistä koulun vanhempainiltoihin, vaan sinun täytyy itse päättää siirtymisistäsi.

Usein ihastelen vanhempia heidän tehdessään päätöksiä useiden ihmisten elämään vaikuttavista asioista ja mahdollisista muutoksista. He hakevat hoitopaikkoja, selvittävät harrastusmahdollisuuksia ja päättävät koulutapaleen alusta, ehkä etsivät isomman asunnon perheen kasvaessa. Ja kaikki miljoona pientä päätöstä siihen lisäksi. Luonnollisia muutoksia. Ja samaan aikaan omien, vain omaan elämään vaikuttavien muutosten aikaan saaminen tuntuu välillä niin vaikealta. Mutta niitä ei olekaan välttämätöntä tehdä, koska ainahan voi jatkaa samalla mallilla. Päätöksestä toteuttamiseen on aika pitkä matka.

Toisaalta joku nuorena lapsensa saanut voi olla juuri nyt samassa tilanteessa kuin minä. Ihmetellä sitä, että pitää tai saa tehdä päätöksiä enemmän omasta kuin vanhemman näkökulmasta. Lienee sekin omalla tavallaan vaikeaa? Ja silloin ehtii ihan yhtä lailla urautua kulkemaan tiettyjen rutiineiden mukaan: käymään aina samoissa harrastuksissa, tapahtumissa, lomakohteissa ja tehdä asiat kotona tietyllä tavalla. On arkirutiinit ja juhlarutiinit. Vuodesta toiseen. Ja toisille se sopii. Ei kaivata muutosta. Asutaankin koko elämä samalla paikkakunnalla. Hektisen lapsiperheen elämän ja touhun jälkeen loput työvuodet ja aika sen jälkeen ollaan rauhallisemmin.

Miten näin rauhallinen ihminen kuin minä voi kokea liian pitkään samanlaisena jatkuvat systeemit jämähtämiseksi? Kaipaisin ravistelua ja rajojen rikkomista jopa enemmän kuin tällä hetkellä on tarjolla. Ei mitään maata mullistavaa, mutta jotain muutosta aina välillä kuitenkin. Haaveiden toteuttamista. Ainakin sitten, kun olen taas kunnolla terve tästä piinaavasta flunssasta ja kykenen olemaan normaalisti. Olisiko sitten aika tarttua ajatukseen, että tehdään ja kokeillaan jotain uutta ja jännittävää taas entistä useammin. Hakeudutaan jatkuvan, positiivisen muutoksen ja itsensä haastamisen tielle, ehkä välillä vähän epämukavuusalueelle. Unohdetaan ”olisi kiva” ja tehdään sitä kivaa. Onhan se onnistunut monessa asiassa aiemminkin!

 

muutoksesta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s