Kirjoittamisesta

Joku murehti, kun blogin tekstit eivät tilastojen perusteella näytä kiinnostavan ihmisiä. Niinpä hän päätti vähentää kirjoittamista — minun näkökulmastani valitettavasti. Toinen taas oli saanut viestejä, joissa ihmeteltiin, miksi kirjoittaja avaa elämäänsä ja ajatuksiaan niin avoimesti, miksi hän kertoo vanhemmuudesta tai hankalan elämäntilanteen herättämistä tunteista.

Joidenkin kirjoitukset puolestaan provosoivat ihmisiä kommentoimaan kaikenlaista. Valitetaan aiheesta, kirjoitustyylistä, kirjoitusvirheistä, kuvista, negatiivisuudesta, positiivisuudesta, kaupallisuudesta tai mistä milloinkin. Mutta luetaan, vaikka ärsyttää.

Miksi siis kirjoittaa? Miksi kirjoittaa tyhjyyteen? Ei kenellekään ja kaikille. Kouralliselle lukijoita tai ehkä useille tuhansille. Sinulle. Ja ennen kaikkea minulle. Kun maailma on jo täynnä kirjaimia ja sanoja, samanlaisia ajatuksia ja aiheita, eivätkä jo moneen kertaan aiemmin ruoditut kiireettömät ajatukset myy. Kun potentiaaliset lukijat eivät löydä perille ilman sattumaa tai vahvaa blogikollektiivia, joka houkuttelee lukijoita, sillä nettiin ladatut viestit ihmiseltä toiselle taitavat usein olla kuin pullopostia valtameressä.

Miksi minä kirjoitan kuin yksinäisestä tornista ja heitän ajatukseni pienestä ikkunasta maailmalle?

Kirjoitan selkeyttääkseni ajatuksiani, purkaakseni tarvetta sanoa enemmän kuin nykyään lyhyissä ihmisten välisissä viesteissä ja jättääkseni jäljen. Etteivät kaikki ajatukset ainoastaan lentäisi tuulen mukana, vaan joku ottaisi ehkä kopin.

Kirjoitan itselleni. Ja sinulle. Kirjoitan kirjeitä, joita ei enää voi kirjoittaa kenellekään, kun ihmisillä ei ole aikaa ja kiinnostusta sellaiseen. Kirjoitan tyhjyyteen, koska sinne voi laittaa viestejä niin usein kuin hyvältä tuntuu ja niin pitkälti kuin sanoja riittää. Ei tarvitse odottaa, että joku ensin vastaa ja sitten voi kirjoittaa takaisin. Tai huomata, ettei vastata ja olla itsekin sen vuoksi kirjoittamatta.

Olen myös huomannut olevani kirjoittaessani enemmän olemassa itselleni. Ja kirjoitan mielelläni koneella, koska silloin on helppo muuttaa mieltä, niin kalsealta ja persoonattomalta kuin se vaikuttaakin. Päiväkirjat ovat kuitenkin aina jääneet kovin tyhjiksi, vaikka käsin kirjoittamisessa onkin oma viehätyksensä. Mutta varmasti nauttisin edelleen kirjeiden laatimisesta kynällä ja paperilla, jos sellainen vielä toimisi.

Ehkä olen tätä kautta olemassa myös jollekin minulle tuntemattomalle? Sillä tarvitseeko aina tavata ja viettää aikaa yhdessä, jotta toisen ihmisen ajatukset ja elämä kiinnostavat? Minusta ainakin tuntuu, että moni, jonka kanssa olen viettänyt aikaa ja kertonut ehkä tekemisistäkin, ei loppujen lopuksi tiedä paljoakaan siitä, mitä minun päässäni liikkuu. Näistä sanoista, jotka valuvat niin kovin helposti näppäimistön läpi ruudulle. Helpommin kuin sanat suusta.

Kun kysytään kuulumisia, kerrotaan yleensä flunssista, lomista, kiireistä tai säästä. Lyhyesti ja ytimekkäästi. Lähetetään kuvia. Hymiöitä. Mutta kerrotaanko, mitä ihan oikeasti kuuluu ja mitä ajatellaan? Ja uskaltaako enää edes kertoa, kun valitukseksi luokiteltavat aiheet ja toisaalta taas liian iloiset asiat ärsyttävät niin helposti. Kun ei tiedä, kuka haluaa kuulla mitä ja milloin sopii kuulla ylipäänsä mitään. Pitäisi varmaan kysyä ensin, onko paha paikka tai mielentila tai aika.

Täällä ei ole sitä murhetta, sillä kenenkään ei ole pakko tulla, jos tyyli tai aiheet tai kirjoitusvirheet tai kuvat tai etenkin niiden vähäisyys tai ihan mikä tahansa ärsyttää.

Täällä minäkin saan etsiä ne, jotka ihan omatoimisesti ja ilman painostavia mitä kuuluu -tiedusteluja kirjoittavat ja kertovat ajatuksiaan. Saan olla osa ihmisten elämää, vaikka he eivät sitä tiedä. Tietäsivätpä, että sillä on merkitystä. Välillä ruudun kautta välittyvä tuntuu niin todelta, kuin juuri minulle ajatuksella lähetetyltä kirjeeltä. Kiitos siitä.

Ja terveisiä hiljaisesta tornista ❤

 

kirjoittamisesta

 

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Kirjoittamisesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s