Ajasta

Vanhat asiat kiehtovat: esineet, rakennukset, lukuisia vuosirenkaita runkoonsa kerryttäneet puut, sanat ja kuvat menneisyydestä. Niiden rinnalla oma elämä ja tämä aika tuntuvat vain välähdykseltä, kovin pieneltä hetkeltä isossa tarinassa. Ja sitten siitä käyttää ison osan tutustuakseen kaikenlaiseen aiemmin tehtyyn ja tapahtuneeseen, muiden tuotoksiin, tarinoihin ja vuosikymmeniä tai -satoja säilytettyihin tai ihmeen kaupalla säilyneisiin asioihin. Katsoo enemmän taakse kuin eteen. Onhan se monella tapaa helpompaa.

Rakastan museoita ja vastaavia kohteita. Etsin mielelläni pieniä ja vähän erikoisempia sellaisia, koska ne tarjoavat parhaimmillaan kokonaisvaltaisen elämyksen ja tuovat esille elämän moninaisuutta. Vaikka silloin tunteekin usein itsensä helposti pieneksi ja mitättömäksi ilman suuria saavutuksia tai piloille hemmotelluksi elämän oltua aina melko huoletonta ja yltäkylläistä, vaikka toisaalta ihan tavallista.

Eihän näihin kokemuksiin välttämättä tarvitsisi museoita, sillä tässä ajassa ja ympärillä olevassa on aivan samoja elementtejä. Moni asia on mennyt eteenpäin, mutta tänäänkin tapahtuu asioita, joita ihmiset myöhemmin hämmästelevät museoissa ja ovat tyytyväisiä, etteivät eläneet niitä itse. Myös tänään tehdään taidetta, keksintöjä, rakennuksia ja kirjoitetaan kirjoja, joita tulevaisuudessa pidetään tälle ajalle tyypillisinä tai merkittävinä etappeina kehityksen jatkuvassa virrassa.

Vaikka kuinka yrittäisin eläytyä, en mitenkään pysty ymmärtämään, millaista oli elää sata tai kaksisataa vuotta sitten. Millaista oli Suomessa tai Belgiassa, saati sitten jossain muussa paikassa. Että joku ihminen on oikeasti käyttänyt sitä museossa olevaa esinettä, työskennellyt niillä välineillä ja valokuva on vain välähdys todellisuudesta ja siinä näkyvät ihmiset jatkoivat elämäänsä väreissä.

Etten ole ensimmäinen, joka on esimerkiksi kävellyt jollain Brysselin kauniiden puistojen polulla, enkä viimeinen. Ja joku on nähnyt saman ison ja vanhan puun pienenä taimena, joku on sen istuttanut, moni joutunut haravoimaan lehdet syksyisin. Enkä minä pysty näkemään, miltä lukuisat keväät ympärillä kehittyneessä kaupungissa ovat sen elämän aikana ovat näyttäneet, kun minä tiedän vain nämä muutamat keväät. Ja aina saapuu uusi kevät ja kesä ja syksyllä pitää taas haravoida lehdet ja lyhyessä talvessa puu on paljaana, kuten vielä nyt ja niin monta kertaa aiemmin.

Aina on tehty paljon pahaa, mutta myös hyvää. Eletty tavallista elämää, vaikka tavallista on ollut monenlaista. Toisaalta joku on aina halunnut epätavallisempaakin. Jossain on kuitenkin aina rakastettu, hoidettu, uurastettu, unelmoitu, sairastettu, tapeltu, tapettu, pelätty, selviydytty, iloittu, onnistuttu. On koettu eteen tulleita asioita ja koetettu elää olemissa olevien mahdollisuuksien rajoissa mahdollisimman hyvää elämää. Tai tehdä maailmasta parempi paikka itselle, isommalle joukolle kaltaisiaan tai tuleville sukupolville. Pyritään kohti erilaisilla mittareilla mitattua hyvää, jolloin toisen hyvä voi olla toisen paha tai tehdä toiselle pahaa. Sekä ennen että tänään.

Loppujen lopuksi samaa on vain se, että synnytään ja kuollaan, mutta aikaa on aina paljon enemmän kuin näiden tapahtumien väliin jäävä jakso. On ennen ja jälkeen. Ja on asioita, jotka pysyvät sukupolvien ajan, vaikka jollain tapaa väistämättä muuttuvat.

Sama puu, mutta ei samanlainen nuorena ja vanhana. Sama talo, mutta remontoitu moneen kertaan. Sama esine, mutta nyt vain museossa näytillä. Sama kuva, mutta ajan hampaan puremana. Sama teksti, joka on muuttunut aiheeltaan tai kieleltään vanhaksi.

Toisaalta myös sama ihminen, mutta aina uusi.

 

ajasta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s