Arjesta

Tänään olen erityisen onnellinen tavallisesta arjesta. Siitä, että heräsin poikkeuksellisesti pirteänä kuudelta ja jäin odottelemaan miehen kellon soimista puolen tunnin päästä. Siitä, että hän lähti töihin tavalliseen tapaan ja minullakin on jotain järkevää, tarpeellista ja onneksi kivaakin puuhaa tälle päivälle: vähän normaaleja kotitöitä ja paperihommia, vielä kerran leikkihetki nykyisen, ihanan hoitolapsen kanssa ja illalla ravintolareissu.

Tänään olen erityisen onnellinen, koska arkiset puuhat ja päivän päättäminen mukavalla illallisella eivät ole itsestään selvyyksiä. On ylipäänsä onni, että saan istua hetken tässä kirjoittamassa. On onni, että istun tässä. On onni olla olemassa.

Saimme nimittäin eilen surullisen uutisen Suomesta, sillä miehen sukulaispiiriin kuulunut henkilö oli menehtynyt yllättäen. Vasta eläkkeelle jäänyt terve ihminen, joka odotti kesällä alkavaa yhteistä eläkeaikaa puolisonsa kanssa — kolmatta elämää.

Yhden perheen arkinen viikko pysähtyi siihen hetkeen. Ei ole väliä syömisillä, pyykeillä, harrastuksilla, tv-ohjelmilla tai muun maailman menolla. Tulee hetkeksi uusia arkisia rutiineita, jotka pitävät liikkeellä: ilmoituksia sinne ja tänne, monenlaista selvittämistä, asioiden järjestämistä. Toisaalta pakko on helpotus, sillä muuten ei ehkä osaa tehdä mitään eikä entisellä arkisella välttämättä ole merkitystä, koska jatkossa niin moni asia on toisin ja arki muuttuu. Pakko pitää liikkeellä ja auttaa liukumaan kohti uudenlaista arkea. Ja jossain vaiheessa on helpottavaa palata niihin arkisiin puuhiin, jotka olivat ennen eivätkä muuttuneet.

Tapahtuma vei minut väistämättä vuosien taakse, kun itse nuorena aikuisena menetin yllättäen äitini, vaikka tilanne oli toinen ja monella tapaa vielä vaikeampi hyväksyä. Ymmärrän kuitenkin oman kokemukseni kautta liian hyvin niitä nuoria aikuisia lapsia, joiden arki pysähtyi eilen yllättävään suru-uutiseen ja jotka matkasivat hämmentyneinä lapsuuden maisemiinsa — paikkaan, jossa kaikki näyttää samalta, mutta tuntuu jatkossa kovin erilaiselta.

Minäkin matkasin vastaavalla tavalla vuosia sitten lapsuuteni maisemiin. En saanut nukutta, syötyä tai ajateltua mitään muuta kuin kyseistä tapahtumaan. Ja ympärillä monien muiden arki jatkui samanlaisena. He menivät töihin, kävivät ruokakaupassa, hoitivat puutarhojaan, maksoivat laskujaan tai lähtivät lomareissuilleen kesän ollessa kauneimmillaan. Niin minäkin onneksi tein taas jossain vaiheessa ja tulevina vuosina monta kertaa, kun olin ensin valinnut vielä itseänikin nuorempien sisarusteni kanssa arkun, hautapaikan ja kauniin kiven sen päätyyn.

Tuli uusi nuoren aikuisen arki, jossa ei voinut soittaa äidille ja lapsuuden maisemissa kyläiltiin hautakiven luona. Ja siitä tuli uusi normaali, uusi ja erinäköinen arki, jota värittivät pitkään suru, viha ja lukuisat vastausta vaille jääneet kysymykset.

Edelleen, aika paljon vanhempana aikuisena, osaan arvostaa itselleni monella tavalla mieluista arkea ja arjessa onnellisena olemista ihan eri tavalla, koska ne pitävät kiinni elämässä ja tekevät siitä elämisen arvoista, sillä kaikki eivät niin koe ja jättävät monta vuotta elämästään elämättä omasta tahdostaan.

Pelottavinta on, ettei vuosien jatkuminen ole loputtomiin kiinni itsestä ja jonain aamuna voit jäädä heräämättä. Tai vielä pahempaa on, jos vieressä nukkunut ei enää herää.

Jonain aamuna et laitakaan enää aamupalaa, lue päivän uutisia, selvi tiskejä, pese hampaita ja jatka siitä muihin sen päivän puuhiin, joihin luulit nousevasi. Ehkä lähipiirissäsi on silloin ihmisiä, joiden arki pysähtyy hetkeksi, kunnes se jatkuu uudelleen käsikirjoitetusta luvusta, josta tulee parhaassa tapauksessa jossain vaiheessa uusi normaali. Ja samaan aikaan monilla muilla arki jatkuu ilman sen kummempia heilahduksia, kunnes pysähdys tulee heidän kohdalleen muodossa tai toisessa.

Parhaassa tapauksessa elettävänäsi on siis tänään ihanan tavallinen ja omannäköisesi arki, ja siitä kannattaa olla onnellinen. Minä ainakin olen, ja toivon totisesti päivän myös jatkuvan ilman yllättäviä pysähdyksiä ja että huomenna tulee uusi tavallinen päivä. Mutta mistään ei voi olla varma, joten on parempi olla onnellinen nyt eikä vasta sitkun.

 

arjesta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s