Kävelemisestä

Olen kävelijä. Liikun paikasta toiseen jalkaisin ja käyn erikseen kävelemässä. Käyn lenkillä, ulkoilemassa, tuulettumassa, selvittämässä ajatuksia, liikuttamassa itseäni, laittamassa veren kiertämään. Menen ulos. Käyn rauhoittumassa, virkistymässä, ihastelemassa ympärillä olevaa. Annan mielen levätä, tyhjentyä, vahvistua. Inspiroidun. Näen, kuulen, tunnen ja haistan. Koen olevani elossa.

Olen kävellyt jo varhaisista teiniajoista lähtien. Kuljin tiettyjä reittejä kaduilla ja metsissä. Yksin ja vaihtelevasti eri kavereiden, ystävien, meidän ja myöhemmin naapurin lainakoiran kanssa. Houkuttelin usein mukaan jopa ihmisiä, jotka eivät muuten liikkuneet. ”Mennnääks kävelee?” Ja niin mentiin ja puhuttiin ja käveltiin. Välillä seurana oli mummo tai äiti. Toinen ahkera liikkuja, toinen vasta keski-ikäisenä herätyksen saanut. Ja lisäksi kävelin kouluun ihan kunnon matkan yläasteelle ja lukioon. Samoja reittejä satoja kertoja. Alamäkeen lähtiessä ja ylämäkeen kotiin.

Myöhemmin kävelin hetken Maarianhaminassa. Vein hoitolasta kerhoon ja hain muutaman tunnin päästä kotiin. Työnsin rattaita myös puistoon ja välillä ruokakauppaan. Iltaisin ja viikonloppuisin tutkin mielelläni uusia kulmia ja kävelin kymmeniä kertoja toista rantaa toiseen suuntaan ja toista takaisin. Kävelin yksin ja erittäin usein yhden ihanan Petran, tuohon tiettyyn aikaan ja paikkaan sidotun ystävän, kanssa. Me puhuimme ja puhuimme. Puskimme menemään talven tuiskussa ja tuulessa, nautimme ihanasta keväästä ja merestä. Kävelimme ja puhuimme.

Sen jälkeen kävelin pitkään, monia monia vuosia Helsingissä. Kävelin yliopistolle Kallion läpi, kiersin Töölönlahden lenkkiä ja Tervasaarta. Tutustuin paikkoihin ja siirryin paikasta toiseen. Otin vuosien varrella omakseni useampien eri kaupunginosien katuja ja ulkoilureittejä. Rakastuin Seurasaareen, Keskuspuistoon, Mustikkamaahan, Suomenlinnaan ja Vanhankaupunginlahteen. Ja yhdistävänä tekijänä rakkauteni kohteilla on meri.

Kuljin yksin ja muutamien meillä koulutusikään kasvamassa olleiden koirien, miehen, lukuisten tuttujen, ihanien ystävien sekä aika monien hoitolasten kanssa. Kävelin kaduilla, ulkoilureiteillä, jäällä, metsäpoluilla, kallioilla, pitkospuilla, hiekkarannoilla, hautausmailla, niityillä, pelloilla. Välillä mentiin ilman polkuja sienien tai marjojen perässä ja jossain vaiheessa myös linturetkillä.

Aika monta kertaa osallistuin pääkaupunkiseudulla myös opastetuille luontoretkille. Silloin opin useamman vuoden kokemuksella ulkoa tarinat, joita tietyt oppaat kertoivat tietyissä kohdissa, kuten kolmesta erilaisesta tikasta samaan aikaan samassa puussa ja metsäkanalintujen ulosteiden tunnistamista helpottavasta juustonaksuluokituksesta. Kannattaa tutustua Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteriin, joka julkaistaan vuosittain. Ja kerro terveisiä oppaalle, jos kuulet nämä tarinat. Tulisin mukaan, jos olisin kevään retkien aikaan Suomessa. Melkein tekisi mieli olla. Toukokuussa, Suomen parhaana kävelyaikana.

Matkustimme miehen kanssa välillä kuljeksimaan esimerkiksi Porkkalanniemeen ja toisinaan hurautimme Helsingistä päiväretkelle vähän pidemmällekin. Lisäksi kilometrejä on kerrytetty kaupunkilomilla ja ulkoilupainotteisemmilla reissuilla sekä Suomessa että maailmalla. Mutta ei koskaan teltassa yöpyen, vaan tukevien seinien sisällä nukkuen.

Näinä vuosina Brysselissä olen päässyt ihanasti aivan uudenlaisille reiteille: uusille asuinalueille, puistoihin ja metsiin. Kotoisa Sonian forest eli Forêt de Soignes eli Zoniëwoud on helposti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä ja tarjoaa onneksi jalkojen alle lukuisia suloisia polkuja. Enkä aina sentään kävele täälläkään yksin enkä ainoastaan miehen kanssa. Onneksi. Ja olen päässyt täältä käsin myös mukaville reiteille Eifelin luonnonpuistoon, Maas-joen varrelle, Belgian rannikolle, kuvassa näkyville Alsacen viiniviljelmille ja moneen muuhun paikkaan, jonne muuten ei olisi tullut mentyä.

Olenkin vuosien varrella kerännyt aika suuren määrän kilometrejä ja kuluttanut useita pareja kenkiä. Olen nauttinut säästä ja nauttinut kävelystä säästä huolimatta. Joskus on ollut sitä parempi fiilis edetä mitä pahempi keli. Keli kuin mieli. Ja minuahan ei mikään estä. Mutta liikaakin on tullut askellettua, sillä kipeänä on ollut vuoroin nilkkaa, kantapäätä, polvea ja lonkkaa, jolloin on pitänyt olla hetki paikoillaan.

Paikoillaan pitää olla tänäänkin, koska ties monesko flunssa tämän talven aikana estää taas ulos lähtemisen ja elossa olon tunteen. Mutta samalla voin suunnitella, mihin seuraavaksi matkaisimme kävelemään. Tai oikeastaan sitä seuraavaksi, sillä seuraavaksi taidan nautiskella paljain jaloin Välimeren rannalla pehmeässä hiekassa etenemisestä. Jos tämä idästä puhaltava kylmä olisi siihen mennessä jo hellittänyt. Ja tämä flunssakierre. Kun olen taas oma kävelevä itseni.

 

kävelemisestä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s